en de dingen die voorbijgaan

Françoise Lucas Wilma Eras

Tentoonstelling in het Bisschop Hamerhuis
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
 Verlengde Groenestraat 75, 6525 EJ Nijmegen

14 mei 2012 - 11 oktober 2012
op werkdagen van 9.00 tot 18.30 uur


Francoise Lucas en Wilma Eras zijn twee Nijmeegse fotografen die elkaar gevonden hebben in hun manier van kijken naar hun stad. Ze trekken er regelmatig op uit om fragmenten van de stad te vinden in onverwachte details en abstracte beelden.

Deze tentoonstelling laat een kleine selectie zien van recent werk.Françoise Lucas                                                          Wilma Eras

Een stad lijkt een vrij statisch gegeven, maar de stad verandert onder je ogen, subtiel en bijna niet zichtbaar. Van de plekken die we de afgelopen twee jaar hebben gefotografeerd, is de helft inmiddels getransformeerd of verdwenen. Gebouwen zijn afgebroken, muren opnieuw geverfd.

Françoise Lucas: “In de stad sta ik stil bij details. Ik creëer ruimtes met de camera. Binnen het kader van de foto ontstaat er dan voor mij, in de gecreëerde ruimte, een verhaal. Buiten het kader van de foto’s, zijn de titels talige elementen die een lezing van de beelden suggereren. De kijker is vrij om deze draad te volgen of zijn eigen verbeelding.”

Wilma Eras: “Als ik door de stad loop, zie ik een lichtbaan op een muur, een schaduw die de hoek om gaat, een reflectie van de overkant in een winkelruit. Ik weet niet of dat normaal is, maar dat is wat ik zie en beleef. Een andere werkelijkheid die zich verschuilt in details van de stad. En dat is wat ik wil laten zien in mijn fotografie.”